biz sizi arayalım
online randevu tedavi ücretleri

Varis kan pıhtılaşması

Toplar damarlarda normal şartlarda pıhtılaşma olmaz ve kan sürekli kalbe doğru akmaya devam eder, ancak damarın iç duvarında hasarlanma veya iltihap olunca kan pıhtılaşır ve damarı tıkar. En sık pıhtılaşma sebebi damar iltihabı da denilen filebittir, flebitin olduğu alana pıhtı biriktiğinde trombo (pıhtılaşmış kan anlamına gelir) kelimesi eklenir ve adı tromboflebittir. Varis içinde pıhtı oluşmasının en sık sebebi damar içinde akan kanın akış hızının yavaşlamasına bağlı olarak gelişen damar iltihabıdır. Kan akımını yavaşlatan hastalık ise varistir.

Atar damardaki pıhtılaşma ciddi hayati önem arz eder ve acil müdahale gerektirir çünkü atar damarın beslediği organ veya doku 8 saat içinde çürür. Buradaki müdahale pıhtıyı almak, eritmek veya içine akımı sağlayacak sepet benzeri stent denilen cihaz koymaktır. Oluşan tıkanma kaldırılmazsa o atar damarın beslediği bölgede doku ölümü olur o doku beyin veya kalp gibi hayati önem taşıyorsa hastanın ölümüne sebep olur.

Varis Kan Pıhtılaşması

varis kan pıhtılaşmasıToplar damarlarda yani variste pıhtı olması bu kadar önemli değildir çünkü genellikle öldürücü etki yapmaz. Tedavisinde de pıhtı alınmaz veya damar açılmaya çalışılmaz daha çok medikal yaklaşımda bulunulur. İstirahat ve ilaçlarla haftalar içinde pıhtının kendiliğinden erimesi beklenir. Devam eden dönemde yeni pıhtılar oluşmaması ve var olan pıhtının daha da büyümemesi için aspirin (salisilik asit) veya koumadin (dikumarol) gibi pıhtılaşmayı azaltan (kanı sulandıran da denmektedir) ilaçlar kullanmak gerekir. Koumadin kullanırken başka yerlerde kanama olabileceği için dozu çok dikkatli ayarlanmalı ve kanama zamanı kontrolleri yapılır. Aspirinn böyle bir yan etkisi yoktur ancak mide şikayetiolanlar kullanmamalıdır.

Varis içinde pıhtı olduğu dönemde hastaya ayağı yastıkla yükseltilmiş bir şekilde mutlak yatak istirahati vermek gerekir. Tuvalet gibi zorunlu haller dışında yatakta ayağı elevasyonda kalması Önerilir. Sorun düzeldikten daha doğrusu tercihen 2 ay kadarzaman geçtikten sonra varislerin tedavisi planlanmalıdır. Yoksa zaman içinde tekrar aynı sorunla karşılaşılabilir.

variste pıhtı olması tehlikelimidirÖnemli Uyarı; Bazı klinik sayfalarında pıhtının alınabileceğinden söz edildiğini görebilirsiniz bu “biz farklıyız” havası yaratmaktan başka bir şey değildir çünkü dünyada tromboflebitte pıhtıyı almak şeklinde bir tedavi yoktur. Bu tür reklamlara kanıp ta vücudunuza zarar vermeyin

Derin Ven Trombozu
DVT olarak kıslatılır. Aslında pıhtılaşmada kasıt bu hastalıktır. Kasların arasında olan derin toplar damarların içinde pıhtı oluşması durumudur. Ciddi hayati tehlike yaratmaz ama derin venlerin tıkanmasıyla sonuçlarınır. Bu tıkanma da ömür boyu süren çabuk bacak şişmesi sorunu yaşanır. Tıkanmayı açacak bir tedavi yoktur. İstirahat ve kan sulandırıcı şlaçlar kullanılır.

32 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. merve

    Benim bacaklarımda pıhtılaşmış varis var ve ben ameliyat olursam ölucen dendi ne yapabilirim
    Doç.Dr.Onur Gürer
    Yok öyle bir şey.Ancak neden ameliyat düşünüyorsunuz.Varis tedavisinde ameliyat çağ dışı kaldı.Ameliyatsız yöntemler ameliyattan çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.

  2. Fırat

    Merhaba.Sağ ayağımda 10 senedir varis mevcut belirgin şekilde.Bu varislarin tedavisine başlamak istiyorum.Ayrıca derin ven trombozundan şüpheleniyorum.Sağ bacağım soldakune göre biraz daha şişik sanki.Bana bir yol önerirmisiniz?
    Prof Dr Hasan Berat Cihan
    Size yakın şubemize gelirseniz muayene ve doppler yapılır sonuca göre tedavi planlanır. tamamı ameliyatsız tedavi edilebilir

  3. barış

    hocam bende varis var aynı zamanda şeker hastasıyım ve bacaklarımda yaralar mevcut. uygulunanan köpüğün yaralarıma bir zararı varmıdır ?
    Op Dr Eren Anğ
    Yaralar şeker hastalığındansa zararı olmaz minimal faydası olur ama yaralar varis kaynaklıysa yaraların iyilşeme süresini çok kısaltır yani çok faydası vardır.

  4. birol

    bende varis var hocam çok kalın varis damarları olduğunu ve amilayt gerektiğini söylediler. bunun ameliyatsız tedavisi mümkünmüdür?
    Op Dr Orhan Coşkun
    Ameliyat edilebilen her varis ameliyatsız da tedavi edilebilir veya lazer, zamk yöntemi gibi yüksek teknoloji ameliyatları da kullanabiliyoruz. Tüm bu yöntemlerde aynı gün işinize dönebiliyorsunuz. Size yakın şubemize gelirseniz en uygun yöntemi uygularız.

  5. buket

    selamlar hocam ben kayseride yaşıyorum orta dereceli varislerim olduğunu söylediler sizin tedavi şeklinizi araştırdım fakat oraya gelsem kaçgün sürer tedavim kalmam gerekirmi..
    Op Dr Nihat Aydın
    Ankara şubemize gelebilirsiniz, tedavinizin süresi yaygınlığına göre değişir ama aynı gün dönebilirsiniz.

  6. melih

    hocam 4 aylık bir bebeğim var ve emzirme dönemindeyim. varis tedaviisi görmek istiyorum tedavide verilen ilaçların sütüme bir zararı yan etkisi olur mu.. teşekkürler.
    Doç.Dr.Onur Gürer
    Verilen ilaç daha çok bölgesel etkilidir, emzirmenizde sakınca yok.

  7. yılmaz

    köpük ve yara tedavisi aynı anda uygulanır mı ?
    Op Dr Eren Anğ
    Varisler varsa onlar için tedavi başlanması yara iyileşmesi için gerekli bir durum. Aynı anda PRP tedavisini de başlarız. Tabiki buna muayeneyle karar veriyoruz.

  8. sibel

    1 ay önce anju oldum. varis ilaçlarının bana bir zararı olur mu
    Op Dr Serkan Akarsu
    Hayır zararı olmaz, güvenle kullanılabilir.

  9. hasan

    hocam annemde damar tıkanıklığı var. bu durum varis tedavisi olmasına engelmi ?
    Prof Dr Hasan Berat Cihan
    Atar damar mı yoksa toplar damar mı bu önemli.

  10. SUNA

    VARİS TEDAVİSİNDE DOPLER ULTRASIN OLMADAN MUAYENE OLMUYOR MU
    Op Dr Nihat Aydın
    Doppler istenip istenmeyeceğine ve ne kadar gerekli olduğuna muayeneyle karar veriyorlar, bizim her şubemizde doppler olduğu için muayeneyle aynı anda hastanın dopplerini de yapıyoruz.

  11. mehme

    iyi günler varis tedavilerinde işlem kaç seans sonra bitiyor.
    Op.Dr Orhan Coşkun
    Hastalığın yaygınlığına göre 1-4 seans sürebiliyor. Seans aralarını hastayla birlikte belirliyoruz.

  12. deniz

    iç varisim olduğunu ve ameliyat gerektiğini söylediler. ameliyatsız halledebilirmiyiz ?
    Op.Dr.Serkan Akarsu
    Evet yaygınlığı ve düzeyi ne olursa olsun ameliyatsız tedavi edebiliriz.

  13. anıl

    hocam iyi günler damar tıkanıklığı ve alerjisi olan bir kimseye varis ilaçlarının bir zararı olur mu ?
    Op Dr Nihat Aydın
    Bu gurup ilaçlarda alerjiye pek rastlanmaz

  14. emre

    daha önce varis ameliyatı oldum. fakat bacaklarım çok şiş ve ağrılarım var. tekrar tedavi gerekiyor mu ?
    Doç.Dr.Onur Gürer
    Yeniden varisler çıktıysa tedavi gerekir

  15. hasan

    varis tedavilerinde dopler çekilmeden sonuç alınamıyor mu ?
    Op Dr Eren Anğ
    Dopler her hastamıza yapıyoruz, tedavi aracı değil teşhisi doğrulama cihazıdır

  16. sedat

    hocam varisin ameliyatsız halledilebilceğini neye göre kaarar verebiliyorsunuz ?
    Prof Dr Hasan Berat Cihan
    Muayene ve doppler ile netleştiriyoruz.

  17. Nehir

    Merhaba hocam annemde varis var sol ayağı sis 26 senedir 5 senedir ilaç tedavisi görüyo müdahale etmek icin.ayrıca kan pıhtılaşması yuksek ama hala tedaviye uygun duruma gelmemiş hep aynı doktora gıdıyor acaba başka bir hastaneye mi gitsek normal mi
    Op.Dr.Orhan Coşkun
    Varis tedavisi konusunda tecrübeli fleboloji uzmanına gösterin, daha net bilgi alırsınız

  18. fatih

    benim kızımın yüzünde yoğun derecede kılcal damarlar var. kızım 10 yaşında tedaviniz çocuklarada uygulanıyormu ?
    Op Dr Eren ANĞ
    Büyük ihtimalle müdahale edilmez ama siz yakın kliniğimize getirseniz değerlendiririz.

  19. deniz

    merrhaba hocam ben 28 yaşındayım konyada ikameth ediyorum. doğumdan sonra bacaklarımda aşırı varis oluştu. uyuşukluk kaşıntı ve ağrı yapıyor. fakat 3 aylık bir bebeğim var. acaba tedavim mümkünmüdür. emzirme döneminde bebeğime bir zararıolurmu ?
    Op dr Nihat Aydın
    Tedavi olmanızda sakınca yok, bebeğinize zararı olmaz.Ankara şubemize gelebilirsiniz.

  20. selda

    romatizması olan bir kişiye varis ilaçlarının bir zararı olur mu ?
    Doç.Dr.Onur Gürer
    Hayır hiçbir zararı olmaz

  21. melih

    varis tedavisi olduktan sonra bir ağrı hissedermiyim ? hayatımı etkiler mi ?
    Op dr Eren Anğ
    Ameliyatsız tedavilerde işinize engel olmayacak düzeyde ağrı olabilir

  22. yılmaz

    varis tedavisi olduktan sonra bir ağrı hiissedermiyim ? hayatımı etkilermi ?
    Prof dr Hasan Berat Cihan
    Evet ağrı olur ama genellikle çalışmanıza engel olmayacak düzeylede olur.

  23. birol

    8 yaşındaki oğlumun bacaklarında yaygın varisler oluşmaya başladı. tedavisini oldurmak istiyorum. yaşından dolayı bir sakınca var mıdır ?
    Op Dr Onur Gürer
    Sakıncası olup olmadığını anlamak için iyi araştırmamız gerek.

  24. musa

    hocam iyi günler varis tedavilerinde uygulanan köpük tedavisnin allerjik bir durumu var mıdır ?
    Op Dr Orhan Coşkun
    Rastlanan bir durum olmadığı için test yapma gibi bir uygulama yok

  25. Ayse

    Hocam varislerim var 4 gün dur ağrım var dün doktora gittim pıhtı oluşmuş dedi kan bulandırıcı iğne antibiyotik krem birde ağrı kesici verdi istirahat mi yürüyüş mu söylemedi korkuyorum bunlarla iyilesirmiyim tesekurler

    1. admin

      işin doğrusu varislerinizi tedavi ettirmeniz gerekir
      Prof.Dr.H.Berat Cihan

  26. Yesim

    Hocam merhaba 24 gün önce epidural sezeryanla doğum yaptim doğumdan sonra sol bacağımin ust kisminda iç bölümünde sertlik ve ağrı var üzerine hiç basamiyorum.dokktora gittiğimde kan pıhtısı var dediler kan sulandırıcı yazdılar ondan öncede kan sulandırıcı kullandım bacaklarım sisti şişlikler indi ama.sol bacağımda inanilmaz ağrı var yardci olurmusunuz

    1. admin

      tıkanıklık tam olarak açılınca ağrı da geçecektir

  27. murat

    Opis badania: Sağ Alt Ekstremite Venöz Renkli Doppler US (RDUS) incelemede; Safen ven duplikedir. Aksesuar safen ven çapı 4,6 mm ölçülmektedir. VSM kalibrasyonu 7,5 mm ölçülmektedir. VSM’de valsalva ile grade 3 reflü akım izlendi. Uyluk mediali ve krural bölgede birkaç adet nontromboze dilate variköz pake mevcuttur. VSP kalibrasyonu 4,1 mm ölçülmektedir.VSP’de valsalva ile grade 1 reflü akım izlendi. Sağda ana femoral ven, derin ve yüzeyel femoral venler, popliteal ven ile büyük safen venlerin akım paternleri normaldir.Ayrıca popliteal ven ile iştirakli trifükasyo venlerinde akım normaldir. Venöz yapıların çap ve duvar kalınlıkları simetrik ve normal sınırlardadır. Venlerin lümenleri açık olup, trombozis bulgusu saptanmamıştır. Kompresyon ve augmentasyona yanıt normaldir. Sağ Perforan ven Renkli Doppler (RDUS) incelemesinde, Piretibial bölgede perforan ven yetmezliği izlendi. Sol Alt Ekstremite Venöz Renkli Doppler US (RDUS) incelemede; VSM kalibrasyonu 7,1 mm ölçülmektedir. VSM’de valsalva ile grade 2 reflü akım izlendi. Uyluk mediali ve krural bölgede birkaç adet nontromboze dilate variköz pake mevcuttur. VSP kalibrasyonu 6,2 mm ölçülmektedir.VSP’de valsalva ile grade 2 reflü akım izlendi. Baldırda VSP kaynaklı birkaç adet nontromboze dilate variköz pake izlendi. Solda ana femoral ven, derin ve yüzeyel femoral venler, popliteal ven ile büyük safen venlerin akım paternleri normaldir.Ayrıca popliteal ven ile iştirakli trifükasyo venlerinde akım normaldir. Venöz yapıların çap ve duvar kalınlıkları simetrik ve normal sınırlardadır. Venlerin lümenleri açık olup, trombozis bulgusu saptanmamıştır. Kompresyon ve augmentasyona yanıt normaldir. Sol Perforan ven Renkli Doppler (RDUS) incelemesinde, Piretibial bölgede perforan ven yetmezliği izlendi. hocam ayagımda bacagımda şişlik yok ağrı yok illa ki ameliyat mı gerekiyor

    1. admin

      tüm varisleri ameliyatsız yöntemlerle tedavi edebiliyoruz,gelirseniz durumunuzu fiziki muayene ile de değerlendirip tedavinizi yapabiliriz
      Op.Dr.Orhan Coşkun

  28. Adem

    Ayağımda varis yarası var ameliyatsiz bir şekilde tedavi edilirmi ve ne kadar sürer

    1. admin

      tedavi edilebilir.yaranın genişliği ve bünyenize göre değişir
      Op.Dr.Nihat Aydın

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Varis Tedavisi © 2017 Frontier Theme